5 tips voor de voorjaarsschoonmaak

De dagen worden langer en we zien de zon ook al weer wat vaker. Eindelijk kunnen we de grijze, saaie wintermaanden achter ons laten. Alleen al die gedachte geeft ons weer nieuwe energie. Tijd om je huis een opfrisbeurt te geven!

5 tipd voorjaarsschoonmaak

Klein nadeel: dat voorjaarszonnetje laat meestal wel meteen het stof op je meubels en de vlekken op de ramen zien. Tijd dus voor de voorjaarsschoonmaak! Het voorjaar is toch vaak een moment waarop we even wat meer aanpakken dan anders. We geven je daarom hieronder een paar tips om de voorjaarsschoonmaak zo efficiënt mogelijk te doen.

#1 Maak een plan van aanpak

Alles op een ochtendje doen is misschien wat ambitieus, maar je kunt de voorjaarsschoonmaak natuurlijk in fases doen. Doe bijvoorbeeld eerst alleen de woonkamer en keuken en focus je daar op. Streep taken van je lijstje af zodra je klaar bent. Wedden dat je hoofd na een paar uur al een stuk leger is?

#2 Ruim op

Wanneer de tafels, kamerhoeken en kasten vol liggen met spullen kun je natuurlijk niet goed schoonmaken. Zorg dus eerst dat dat aan kant is. Heb je erg veel spullen die je voorlopig niet nodig hebt maar die in de weg liggen omdat je er eigenlijk geen plek voor hebt? Overweeg dan eens om een self storage box te huren. Dan houd je het in huis lekker overzichtelijk. Wil je echt efficiënt bezig zijn? Stop dan de gordijnen ook gelijk in de wasmachine. Hier vind je tips hoe je die het beste kunt wassen.

#3 afstoffen

Dit is meestal de meest tijdrovende klus, maar je ziet over het algemeen wel snel resultaat. Werk wel van boven naar beneden, anders dwarrelt het stof weer op je net schoongemaakte spullen.

#4 stofzuigen en dweilen

Als laatste haal je de stofzuiger door het huis en, als je geen vloerbedekking hebt, dweil dan nog even de vloer. Een lekker fris geurtje in je schoonmaakmiddel zorgt voor de finishing touch.

#5 Koop iets leuks voor jezelf

Na al dat harde werken heb je wel iets verdiend. Beloon jezelf dus. Koop een mooie bos bloemen of een plant. Op die schone, opgeruimde tafel trekken ze nog meer de aandacht. Wedden dat je er nu nog meer van geniet dan anders?