Het is weer voorjaar! Ruim je huis op in 5 stappen

De dagen worden langer en we zien de zon ook weer wat vaker. Eindelijk kunnen we die grijze, saaie wintermaanden achter ons laten. Alleen al die gedachte geeft ons weer nieuwe energie. Tijd om je huis een opfrisbeurt te geven!

5 tipd voorjaarsschoonmaak

Klein nadeel: door die voorjaarszon zie je wel direct het stof op je meubels liggen en de vlekken op de ramen. Tijd dus om eens lekker op te ruimen. De lente is toch vaak het seizoen waarin we wat meer aanpakken dan anders. We delen een paar tips met je om de voorjaarsschoonmaak, toch een flinke klus, zo efficiënt mogelijk te doen.

#1 Maak een plan van aanpak

Alles op een ochtend willen doen is wat ambitieus, maar je kunt de voorjaarsschoonmaak natuurlijk in fases doen. Pak bijvoorbeeld eerst alleen de woonkamer en keuken aan. Begin met het opstellen van een haalbaar schema en stel een lijstje op van de noodzakelijke klussen. Streep consequent een taak van je lijstje af zodra je ermee klaar bent. Dat voelt direct lekker.

#2 Ruim eerst op

Wanneer de tafels, de hoeken van de kamers en kasten vol liggen met spullen kun je natuurlijk niet goed schoonmaken. Begin dus eerst met opruimen. Heb je veel spullen die je voorlopig niet nodig hebt maar waar je wel voortdurend over struikelt omdat je er eigenlijk geen goede opbergplek voor hebt? Overweeg dan eens om een self storage box te huren in de buurt. Daar kun je voor weinig geld een enorme berg aan spullen in kwijt. En je houdt het in eigen huis voortaan lekker overzichtelijk.

#3 Wat heb je nodig?

Zorg dat je voldoende schoonmaakhulpmiddelen in huis hebt. Allesreiniger, schuursponsjes en microvezeldoekjes zijn onmisbaar. Chloor wordt veel gebruikt en ontsmet wel een toilet, maar maakt niet schoon en ontkalkt ook niet. Een sopje met soda doet dat wel en ontvet ook. Een scheut schoonmaakazijn erin ontkalkt het oppervlak. Door een drupje afwasmiddel bij het water te voegen krijg je mooi schone ramen. Daarna droogwrijven met oud krantenpapier of een speciale glasdoek voor echt streeploze ramen.

#4 Pak ruimte voor ruimte aan

Zet eerst de ramen en deuren van de ruimte waar je bezig gaat lekker open voor wat frisse lucht.

De keuken
Begin met het leeghalen van de keukenkastjes (doe dit één voor één, rustig aan). Kijk wat je echt nodig hebt, gooi overtollige en over-de-datum spullen weg (denk aan de afvalscheiding) en maak de binnen- en buitenkant van de kastjes schoon. Werk altijd van boven naar beneden in verband met neerdwarrelend stof. Daarna pak je de kookplaat, de afzuigkap, de oven/magnetron, het aanrecht en de spoelbak aan. Zeem tenslotte de ramen.

Woonkamer
De woonkamer is meestal de grootste ruimte. Schuif de meubels aan de kant en maak ook de plekken achter en onder de meubels schoon. Stofzuig en/of dweil de vloer. Vergeet ook de kozijnen en plinten niet af te nemen. En nu toch alles een opfrisbeurt krijgt: stop de gordijnen in de wasmachine of breng ze naar de stomerij. Vergeet de ramen niet te zemen.

Badkamer
Vocht, kalkaanslag en/of schimmel zijn bijna niet te voorkomen in een badkamer. Heb je hier last van? Een combinatie van chloor en water werkt het beste. Tip: laat alles niet te lang intrekken en spoel na met water. Heb je douchematje en douchegordijn? Kunnen in de wasmachine.

Slaapkamers
Onder en achter het bed stofzuigen of dweilen, matrassen van het bed afhalen, kledingkasten, nachtkastjes van binnen en buiten schoonmaken en natuurlijk de plinten en de vensterbank afnemen. Gordijnen in de wasmachine. Ook hier weer; ramen zemen!

#5 Beloon jezelf

Je hebt een flinke klus geklaard en het huis kan er weer even tegen. Na al dat harde werken heb je dus wel iets verdiend waarmee je de klus goed kunt afsluiten. Beloon jezelf dus met iets waar je blij van wordt; een mooie bos bloemen, een lunch, bioscoopje of een boek. Wedden dat je daar nog meer van gaat genieten dan anders?