Opruimen volgens Kondo, bewaren volgens je eigen methode

Marie Kondo maakte enkele jaren geleden school met haar geheel eigen manier om je huis op te ruimen, de zogenoemde KonMari-methode. Vandaag de dag is de Japanse opruimgoeroe een wereldwijde bekendheid die miljoenen boeken verkoopt en in talloze talkshows te gast is. Misschien heb je zelf wel één van haar boeken op je overvolle boekenplank staan.

Maar ook op andere manieren timmert ze aan de weg. Vanaf 31 augustus is haar nieuwste serie ‘Sparking Joy with Marie Kondo’ te zien voor Netflix-abonnees. Waar ze in haar eerdere serie mensen probeerde te helpen door met behulp van een aantal stappen te evalueren welke spullen in huis eigenlijk overbodig waren, pakt ze het nu anders aan. In deze reeks zal de Japanse opruimexpert laten zien hoe haar KonMari-methode eveneens toegepast kan worden op bedrijven, relaties en zelfs complete gemeenschappen. We krijgen zelfs het huis van Kondo te zien zodat we zelf kunnen vaststellen hoe netjes ze het thuis heeft. 

Tiny-house

Bijzonder is dat Marie Kondo het simpele uitgangspunt hanteert dat je alleen spullen in huis moet hebben waar je blij van wordt. En dat blijkt te werken. En ze houdt het opruimprobleem overzichtelijk. Veel mensen denken bij ‘ik moet nodig eens gaan opruimen’ immers dat ze hun hele huis moeten aanpakken. Dan zinkt de moed je bij voorbaat al in de schoenen.
Kondo stelt dat je het ook per categorie kunt doen. Zoek bijvoorbeeld eerst al je kleding uit. Als dat succesvol verloopt, kun je met andere spullen doorgaan, bijvoorbeeld je vergeelde boekenvoorraad, het ongebruikte kinderspeelgoed of het arsenaal aan tuingereedschap vol spinrag.

Voor een volledige uiteenzetting van haar opruimmethode kun je het best een van haar boeken kopen, of misschien beter, lenen van een vriend of uit de bibliotheek. En heb je het opruimproces eenmaal succesvol afgerond, dan blijft er nog maar één probleem over.

Wat doe je met overbodige spullen?

Je kunt er natuurlijk iemand anders blij mee maken, ze verkopen op Marktplaats of alles naar de kringloop brengen. Maar er is ook nog een tussenstap mogelijk. Nu je weet welke spullen je absoluut wilt houden en welke er weg kunnen kan je er, voordat je er definitief afstand van neemt, ook voor kiezen om deze eerst een tijdje op te slaan. Misschien niet helemaal des Kondo’s, maar het kan je een veel geruster gevoel geven en dat is ook een hoop waard.

Hiermee is je opruimmissie natuurlijk niet mislukt. Je hebt immers alle noodzakelijke stappen doorlopen om je huis, schuur of garage op te ruimen. Alleen aan het echte afscheid nemen ben je nog even niet toe.

En met die opslag helpen wij je natuurlijk graag. Heb je niet zo heel veel zaken weggedaan? Je kunt bij ons al terecht vanaf 3 m2. Heb je wel een container vol? Kom maar op!

De vele voordelen van opslaan

Hiermee is je opruimmissie natuurlijk niet mislukt, je hebt immers alle noodzakelijke stappen doorlopen om je huis, schuur of garage op te ruimen, alleen aan het echte afscheid nemen ben je nog even niet toe.

En met die opslag helpen wij je natuurlijk graag. Je spullen bij ons onderbrengen betekent immers opslaan op een droge, schone en veilige plaats.

Heb je niet zo heel veel zaken weggedaan? Je kunt bij ons al terecht vanaf 3 m2. Heb je wel een container vol? Kom maar op!